APA-APA AJALAH DARIKU

By: Rohayati Mahmud

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 12-Apr-2010 03:11 Email | Share | Bookmark
Musli & Cake (3.2.2010)

American Chocolate Cake
Mus datang..
Butter Cake
Jadi Cup cake Cho.
Mee Goreng..dah tinggal sikit
Tunggu Toping daa..
Assalaamualaikum!.....

Ini lagi update entry ya.....

Hari Ini abang Mus (anak Pak Cu) call katanya nak datang rumah. Maklang buat kek..kita dah lama tak makan kek Mak Lang katanya. Ok no problem datanglah nanti mak Lang buatkan. Sebenarnya lepas raya haji ada janji nak buat kek kat abang Mus tapi asyik sibuk je......

Semalam ada buat Butter Cake (simple punya resepi) . Mus nie suka makan kek chocolate..so kita rasa baik buat American Chocolate Cake dahlah..cepat sikit buatnya..nanti boleh decorkan sekali mesti Mus suka. Kebetulan semua bahan ada...so lepas masak kan lauk tengahhari . Pukul 2.00 ptg kita pun mula buatkan kek dan kemudian decorkan sekali.......

Masa Mus dgn MakCu dan Pak Cu sampai petang pukul 6.00 gitu..kita pun buatkan Mee Goreng sekali. Alhamdullilah nampaknya Mus suka dengan kek itu....sedap katanya. Kita kasi Mus tapau baki kek Chocolate yand ada tu..utk dia buat balik rumah sewa dia.

Jom layan gambar...



Mus jgn marah Mak Lang tepek gambar nie..he..he..







Quote:


AMERICAN CHOCOLATE CAKE

2 cups flour
2 cups castor sugar
3/4 cups cocoa powder
2 tsp baking powder
2 tsp baking soda
2 eggs
1 cup of Milk (fresh)
1 cup of corn oil
1 tsp vanila essence
1/2 tsp salt
1 tsp Nescafe added to 1 cup hot water.

Method:

1. Sifted all dry ingredients
2. Beat all except sifted ingredients,hot water & fresh milk.
3. Add sifted ingredients after hot water and fresh milk.
4. Stir until all combined.
5. Pour into prepared pan.
6. Baked about 45-50 minutes at 170'C.

Kemudian letakkan mana2 resepi topping kek chocolate dan decorlah klu mahu.

Ini resepi sama kita bakar dalam paper cup..,,




Ini pulak Butter cake.....



QUICK MIXED BUTTER CAKE

160 gm Butter
150 gm Castoe sugar
140 gm all purposed flour -sifted
30 gm conrflour -sifted
1 tsp baking powder
3 Medium Eggs
1 tsp vanila
80 ml milk

Method:

1)Prepared oven 170'C.Prepared Loaf cake tin.
2)Combine all ingredients - Beat with mixer at slow speed untill combine.
3)Increase to Medium speed and beat untill mixture turns pale and creamy.
Pour into baking loaf Pan.
4)Bake for 40-50 minutes until golden.

bye..bye...lama tak lawat kawan 2 FP..nanti sikit lagi habis update semua bolehlah
jenguk ....rindu sama..Madiha, Nurul,Ida,Zai..dan semualah..he..he..Maaf ya lama tak jgk apa khabar agaknya.....






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net