APA-APA AJALAH DARIKU

By: Rohayati Mahmud

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Nov-2009 20:30 Email | Share | Bookmark
LAMA TAK UPDATE....MASIH KESAH RAYA W/PUN SYAWAL DAH BERLALU ...

Kek Buah Kukus
Kek Span aka Sarang Semut
Sweet sour Talapia
Mee Sanggul
Ka rumah Jam
dirumah abang Pie


Assalaamualaikum buat semua!

Apa khabar ..semoga semuanya sihat dan sejahtera ..aduhai lamanya tak berkesempatan untuk update..baru kini berpeluang untuk jenguk sini .....sebelum ianya bersawang hampir sebulan terbiar ku gagahi juga untuk memberi ruang dan waktu disini hari ini.Macam macam kesah dan peristiwa berlaku namun untuk entry kali ini masih lagi dengan cerita rayaku. Harap jangan jemu ya.

Oklah untuk pembukanya silalah jamu mata dulu dgn beberapa jenis kek dan masakan yang telah ku buat baru-baru ini.....(banyak lagi masakan yang ada nanti sambung entry lain)

Ini dia baru masak semalam....



[quote]['quote]

Ini pula kek buah kukus yang ku buat baru-baru ini...



Quote:


KEK BUAH KUKUS

Bahan-bahanya

600gm tepung gandum
300gm gula halus
8 biji telur grade B (5 biji - grade A)
625 gm mentega (buttercup/golden Churn)
500gm buah-buahan campuran kering
2 sudu teh bicarbonate of soda
1 1/2 susu teh cream of tartar
1 susu teh esen vanilla

2 cawan gula untuk dibuat gula hangus
baking paper
aluminium foil


Cara-caranya
1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu. Tepung gandum 600 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.
2. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.
3. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan kacau dengan tangan sehingga ia sebati.
4. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.
5. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.
6. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masukkan 2 cawan gula dan dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan spatula dengan cepat sehingga adunan sebati. Boleh minta pertolongan seseorang untuk tolong tuangkan gula panas jika anda rasa kekok membuat sendiri.
7. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.
8. Alaskan kertas kuih didalam loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu.


Ini pula ku panggil kek Span atau kek Sarang Semut.



Quote:


KEK SPAN AKA KEK SARANG SEMUT

Bahan-bahannya:

12 biji telur ayam
2 1/2 cawan Tepung gandum
4 cawan gula
2 cawan air
1 tin susu pekat manis
250gm Planta
1 susu besar Soda Bicarbonate.

Caranya:
1- Masukkan gula dalam kuali biar ia cair dan perang kemudian masukkan 2 cawan air jadikan gula hangus.
2- Cairkan pula Planta tu diatas api perlahankan padamkan api.
3.Pukul telur dengan mixer sampai kembang dan masukkan susu pekat manis.
4.Masukkan Planta cair dan air gula hangus dalam adunan telur tadi.Kacau rata.
5.Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak dgn soda bicarbonate.Kacau rate.
6-Tapis adunan dlama loyang/acuan kek yang telah di lenser atau dialas dgn baking paper.
7-Bakar dlm oven anggaran 40 minit sehingga masak pada suhu 170'c.


Ini dia Mee Sanggul goreng ..



Mee Sanggul
Sumber dari Kmal

Bahan:
2 bungkus mee sanggul(direndam dulu dlm air hingga lembut sikit)
3 s/b bahan kisar ( bwg besar, bwg merah,bwh putih dan sedikit halia)
2 s/b cili kisar
1s/b udang kering( ditumbuk kasar)
Udang basah, isi ayam ,sotong atau apa2 ja yg ada dlm p/ais tu
2 s/b sos cili
2s/b sos tomato
sedikit kicap cair, garam secukup rasa
Kobis, karet, sawi

Caranya:
Panas minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau..masukkan cili kisar, udang basah, isi ayam, udang kering dan masak hingga pecah minyak..masukkan sos cili dan tomato, kicap cair dan masukkan mee tadi-gaul rata, masukkan sayur2 tadi akhir sekali rasakan garamnya.


Ini pula cerita raya yang yang tertanguh.....

Man Jiran datang beraya sebelah malam hari baru balik dari kg tu...24.09.09.
Jawabnya takda palah..kuih kering je.....



25.09.09 - Kita masak lebih hari ini ..buat nasi beriani, rendang dan nasi himpit serta kek. ini aje gambar makanan yg sempat diambil...



Tetamu yang datang - kawan Izzati masa sekolah rendah dan menengah teknik ada datang.



Sebelah malam pula Normi, abangku Pie dan Jiran Pak Hasan dan keluarga pula datang. Ini aje gambar yg sempat diambil...



26.06.09- Oops tersalah type tarikh tu...petang Kak Inah dan anaknya Rafi dan isteri Suzi pula datang berkunjung....




Sebelah malam -Hantar Izzati balik naik bas ke SG.Petani..di Klang Sentral. Ramainya orang masa nie...waktu student semua nak balik U semula...Bas pun delay dan kelam kabut aje....





27.09.09 - Antara yang datang ialah Mak Cu & Pak Cu, Jiran lama sebelah rumah dulu yang kini dah pindah kat Bukit Tinggi, Lan dan Kawan baikku Jam sekeluarga di sebelah malam.

Hidangan yang kusediakan hari ini hanya Mee Sup, Puding jagung dan Mee Sanggul serta bubur kacang.











Ingat lagi perkenalan dengan Jam nie bermula semasa sama-sama mengandungkan anak sulung ketika sedang menunggu giliran untuk check-up sekitar hujung tahun 1989 di klinik kat Port Klang gitu....alhamdullilah hingga kini hubungan kami kekal dan akrab.....anak pun dah besar....



Ini pula masa pergi beraya rumah abangku Pie.....janji pergi sama-sama dengan Normi dan Su Yah.





Ini pula abang Yasmeen dan Raihan datang rumah...



Norjan pernah bekerja sama office dulu jemput gi rumah dia ada open house kat Amazing Height....



Lepas tu gi terjah pula rumah Ju yang memang tak jauh dari Amazing Height tu....belakang bangunan tu je....



Ini pula masa pergi beraya kat rumah Jam di Taman Sementa,Kapar.





Cukup dulu untuk kali ini dan sambung lagi di entry yang baru...

Salam buat semua ..........




























View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net