Want your
own Fotopage?








 
APA-APA AJALAH DARIKU

By: Rohayati Mahmud

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 23-Aug-2009 14:09 Email | Share | Bookmark
ROTI OH ROTI (BREAD MAKER)

My Bread Maker
 
 
 
 
 


Hari ini kita nak cakap pasal roti je tau.....

Sebenarnya masa PC rosak baru-baru ini..rajinlah pulak kita buat roti..anak-anak pulak Ira dan Zakwan suka sangat makan roti coklat dan Ban inti coklat yang fresh gitu. Kita dengan hubby lebih suka roti isian kacang merah, kaya atau kelapa. Banyak kali gaklah kita buat roti manis isian coklat tu. Disamping itu kita ada jugak buat beberapa jenis roti lagi.

Sebenarnya kita nie bukanlah rajin sangat...Bread maker kita nie ....kalau dah diperap memang tak pernah guna..klu nak makan roti belilah aje.Tapi kalau dah start guna ..boleh kata selang dua tiga hari kita gian nak buat roti.


Al kisah ceritanya Bread Maker kita nie..dah lama kita beli tak salah lepas pantang lahirkan Zakwan.....alamak dah hampir 11 tahun usianya. Dulu kita member Cosway..banyak beli barang cosway..kupon pun dapat banyak..bila beli campur kupon..jadi untunglah tak mahal sangat...dah lupalah berapa harganya..tapi tak salah kita bagi kupon berpuloh2 jugaklah dan RM100.00 atau 150.00 gitu..tak ingatlah sgt....harga sebenarnya RM250.00 atau 299.00 gitu..Kita minat sangat bila tgk ada Bread Maker kat catalog Cosway tu..apalagi penyediaan buat rotinya senang..semua di ajar dalam manual booknya tu. Masa baru beli tu jangan cerita..betul-betul gian buat roti...macam2 jenis kita buat...buku roti pun kita beli gak.



Kita baru perasan w/pun selalu gak buat roti nie tapi tak pernah diambil gambarnya..apalagi dlm entry kita hanya ada piza je.....roti nie satu pun takda kes lupa
ambil gambar..bila masak ngap je...makan panas-panas lagi sedap.
So dek kerana PC rosak baru2 ini kita free sikitlah .setiap kali buat roti..adalah ambil gambar..so layanlah antara gambar roti yang kita buat baru-baru ini....

Inilah dia rupanya Bread Maker kita yang dah berusia hampir 11 tahun nie...ha..
Senang kalau buat roti , doh karipap ,donut dan pizza. Untuk orang malas menguli dan tak berapa strong tangannya macam kita nie eloklah beli satu jadikan toy anda didapur...senang .

"ADUHAI...TOLONG...LENGUHNYA TANGAN TAK LARAT DA H NAK NGULI ......."



Pengalaman kita apa resepi pun boleh buat..just campakkan dalam mangkuk tu ikut urutan yang betul..kemudian tekan..mesti jadi punya. Biasanya cara buatnya ialah letakkan bahan cecair dikuti bahan basah kemudian atas sekali baru masukkan bahan kering.Kemudian tekan.

Panjang pulaklah berceloteh pasal roti nie...takpalah....kes terpendam...bertahun ada FP nie ...tak pernah masukkan entry buat roti.......hanya kini baru ku sedar..he..he..he...








Quote:


DOH ROTI MANIS ASAS
(sumber: Alex Goh Baking )

(A)
480g Tepung roti
120g Tepung gandum
110g Gula
10 g Garam
20 g Tepung gandum
4 sudu teh Yis segera(kita guna Yis Mauripan je)

(B)
1 biji telur
300 ml Air sejuk

(c)
60g mentega

Caranya:
1) Gaul A sehingga sebati.
2) Campur (B) dan uli sekejap menghasilkan doh
3) Tambah (C) kedalam doh dan terus menguli untuk
Menghasilkan doh yang lembut dan kenyal
4) Tutup doh dgn plastic.Biarkan selama 50-60 minit
5) Atau berganda saiznya.
6) Guna jari untuk menekan kedalam doh. Ia patut
Menunjukkan tanda jari yang jelas tetapi doh
Tidak patut menurun.Ini menandakan ia siap untuk
Membuat roti atau ban.

(Untuk yang uli pakai Bread machine inilah caranya: Masukkan bahan (B) dan (C)
Kemudian masukkan bahan (A). Lepas tu setkan menu pada no:13. Basic Dough (1 jam 35 minit) Tekan mneu select tu …biarkan sehingga doh siap sampai menaik .) Note lain machine lain nombor settingnya.

Doh yang dah siap bolehlah di bulat-bulatkan seberat 60gm sebiji atau ikut suka kemudian isikan apa-apa inti yang disukai. (Kacang merah, kelapa, coklat dan sebagainya)

Kemudian bakar dalam oven pada 190’c selama lebih kurang 15 minit…atau hingga npk masak.








Quote:


Jom buat roti.

ROTI PANDAN KISMIS
(A)
300gm Tepung Roti
45 gm Gula
½ sudu the Garam
½ sudu besar tepung susu
2 sudu teh yis segera (kita guna Mauripan)
½ susu besar tepung susu
(B)
1 biji telur saiz kecil
105 ml Air
60ml santan
½ susu besar jus pandan
Titisan pewarna hijau
(C)
20 gm Mentega/shortening(kita guna marjerin)
(D
130gm kismis( kitaletak mixed fruit)

Berhias atas: Crumble atau apa-apa pun boleh..

Caranya:
1) Gaulkan bahan A hingga sebati.
2) Tambah B dan uli sehingga menjadi doh.
3) Campur C dan terus mengguli sehingga doh menjadi lembut
4) Tambah D adun hingga sebati.Biar menapai selama 50-60 minit.
5) Kemudian bahagikan doh menjadi 15g dan bentukkan menjadi bebola.
Masukkan setengah daripada bebola2 doh kedalam tin acuan yang telah
Bergris (saiz: P20cm x L 10cm x Tinggi 8.5cm)Kemudian letak baki bebola doh2
yang ada keatasnya. Bakar 2 buku roti. (susun 2 row)
6) Biarkan ia naik selama 45 minit dan sapu dengan telur.Tabur Crumble atasnya.
7) Bakar pada shu 175’C selama 25-30 minit.

(Bread Maker: masukkan semua bahan cecair (B) dan basah (C) diikuti bahan
Kering (A)…kemudian tekan menu basic Dough (1 jam 35 minit). Keluarkan
Adunan dan ikut step dari no. (5) hingga (.

Note:Bubuh buah kismis nie lepas bunyi beep kejap iaitu selepas doh
Diuli lepas 25 minit gitu.






Quote:


ROTI PONDOK INGGERIS
(Dari Alex Goh Baking)
(A)
400 g Tepung roti
100 g Tepung gandum
45 g Gula
10 g Garam
20 g Tepung susu
3 ½ sudu the Yis segera (kita guna Mauripan 1 paket tu – 11 gm)

(B)
1 biji Telur
260 ml Air

(C)
Mentega
Gula

Berhias atas.

Mentega dan gula

Caranya:

1. Adun A sehingga sebati. Tambah B dan uli sehingga menjadi doh
2. Tambah C dan uli doh menjadi lembut dan kenyal
3. Biarkan ia menapai selama 60 minit
4. Bahagiakan doh menjadi 2 bahagian dan bentukkan menjadi bebola
5. Biarkan ia selama 10 minit.Ratakan dan gulung seperti cara membuat
kek Swiss Roll tu.
6 Gris 2 acuan roti bantal(20 x 11cm x T 11 cm).Letak setiap gulung
Kedalam tin/Loyang.Biarkan ia naik selama 45 minit atau berganda
Saiznya.
7 Guna pisau tajam,letak sekali dibahagian permukaan roti. Sapu sedikit
Mentega dan tabur gula keatasnya.
8 Bakar pada suhu 180’c selama 30 minit. Keluarkan daripada acuan.
Biar sejuk potong dan hidangkan.

(Bread Machine: bubuh adunan cecair dahulu seperti (b) diikuti (c) lepas tu terus
Masukkan bahan kering (A) . Tekan menu setting basic doh (1 jam 35 minit)

Lepas tu: keluarkan doh dan terus ikut step no. 4-6.)

Note: Kita gunakan Loyang 4 segi 8 x 8 inci tu je dan letakkan 2 doh (2 row) dalam satu loyang.






Quote:


ROTI BUAH-BUAHAN CAMPURAN
(A)
320gm Tepung Roti
25 gm Gula
¾ sudu the Garam
½ sudu besar tepung susu
1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu teh yis. (kita guna Mauripan)
(B)
1 biji telur
145 ml Air sejuk
(C)
25 gm Mentega
(D)
80gm Buah-buahan campuran(kismis saja pun boleh rasanya)

Caranya:
1) Gaulkan bahan A hingga sebati.Tambah B dan uli sehingga
menjadi doh.
2) Campur C dan terus mengguli sehingga doh menjadi lembut
dan kenyal.
3) Tambah D dan gaul rata-rata.
4) Biar adunan naik selama 45 minit.
5) Bulatkan doh .
6) Biarkan ia selama 10 minit
7) Masukkan kedalam Loyang atau acuan.
Biarkan lagi selama 45 minit atau berganda saiznya.
9) Bakar pada suhu 180’c selama 20-25 minit

(BREAD MAKER: Senang je caranya dalam container khas tu bubuh bahan
yang basah dulu B dan C kemudian bahan kering A kemudian tekankan kat
setting basic Normal,warna;light or dark dan berat 1.0 -2.0. Biarkan aje hingga
siap dimasak ada bunyi beep gitu. (operation: 3 jam 45 minit rasanya)
(tinggal aje tak yah risau boleh buat macam2 kerja bila bunyi beep je bukak
Roti dah masak..keluarkan bila agak sejuk bolehlah potong atau terus makan.






Quote:



BUN COKLAT

Bahan A
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
20 gm serbuk koko
100 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B
250 ml air
80 gm majerin

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Masukkan bahan B dalam mangkuk roti Bread Machine.
3. Masukkan pula bahan A dan setkan BM pada Dough saja.
4. Bila doh telah siap dn naik sekali ganda tekan supaya angin keluar.
5. Bahagikan doh pada 20 gm setiap satu. [Jika suka letakkan kismis dalam doh]
6. Bulatkan doh dan susun dalam loyang. Biarkan naik sekali ganda.
7. Sapukan kuning telur dan bakarkan dalam oven yg telah dipanaskan 200'C selama 25 minit.
8. Bila telah masak keluarkan dan sapukan majerin untuk mengilatkan roti.


Setakat ini untuk enty kali ini....jumpa lagi..."SELAMAT MENJALANI IBADAT PUASA"








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net