APA-APA AJALAH DARIKU

By: Rohayati Mahmud

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Sunday, 23-Aug-2009 14:09 Email | Share | | Bookmark
ROTI OH ROTI (BREAD MAKER)

My Bread Maker
 
 
View all 6 photos...


Hari ini kita nak cakap pasal roti je tau.....

Sebenarnya masa PC rosak baru-baru ini..rajinlah pulak kita buat roti..anak-anak pulak Ira dan Zakwan suka sangat makan roti coklat dan Ban inti coklat yang fresh gitu. Kita dengan hubby lebih suka roti isian kacang merah, kaya atau kelapa. Banyak kali gaklah kita buat roti manis isian coklat tu. Disamping itu kita ada jugak buat beberapa jenis roti lagi.

Sebenarnya kita nie bukanlah rajin sangat...Bread maker kita nie ....kalau dah diperap memang tak pernah guna..klu nak makan roti belilah aje.Tapi kalau dah start guna ..boleh kata selang dua tiga hari kita gian nak buat roti.


Al kisah ceritanya Bread Maker kita nie..dah lama kita beli tak salah lepas pantang lahirkan Zakwan.....alamak dah hampir 11 tahun usianya. Dulu kita member Cosway..banyak beli barang cosway..kupon pun dapat banyak..bila beli campur kupon..jadi untunglah tak mahal sangat...dah lupalah berapa harganya..tapi tak salah kita bagi kupon berpuloh2 jugaklah dan RM100.00 atau 150.00 gitu..tak ingatlah sgt....harga sebenarnya RM250.00 atau 299.00 gitu..Kita minat sangat bila tgk ada Bread Maker kat catalog Cosway tu..apalagi penyediaan buat rotinya senang..semua di ajar dalam manual booknya tu. Masa baru beli tu jangan cerita..betul-betul gian buat roti...macam2 jenis kita buat...buku roti pun kita beli gak.



Kita baru perasan w/pun selalu gak buat roti nie tapi tak pernah diambil gambarnya..apalagi dlm entry kita hanya ada piza je.....roti nie satu pun takda kes lupa
ambil gambar..bila masak ngap je...makan panas-panas lagi sedap.
So dek kerana PC rosak baru2 ini kita free sikitlah .setiap kali buat roti..adalah ambil gambar..so layanlah antara gambar roti yang kita buat baru-baru ini....

Inilah dia rupanya Bread Maker kita yang dah berusia hampir 11 tahun nie...ha..
Senang kalau buat roti , doh karipap ,donut dan pizza. Untuk orang malas menguli dan tak berapa strong tangannya macam kita nie eloklah beli satu jadikan toy anda didapur...senang .

"ADUHAI...TOLONG...LENGUHNYA TANGAN TAK LARAT DA H NAK NGULI ......."



Pengalaman kita apa resepi pun boleh buat..just campakkan dalam mangkuk tu ikut urutan yang betul..kemudian tekan..mesti jadi punya. Biasanya cara buatnya ialah letakkan bahan cecair dikuti bahan basah kemudian atas sekali baru masukkan bahan kering.Kemudian tekan.

Panjang pulaklah berceloteh pasal roti nie...takpalah....kes terpendam...bertahun ada FP nie ...tak pernah masukkan entry buat roti.......hanya kini baru ku sedar..he..he..he...








Quote:


DOH ROTI MANIS ASAS
(sumber: Alex Goh Baking )

(A)
480g Tepung roti
120g Tepung gandum
110g Gula
10 g Garam
20 g Tepung gandum
4 sudu teh Yis segera(kita guna Yis Mauripan je)

(B)
1 biji telur
300 ml Air sejuk

(c)
60g mentega

Caranya:
1) Gaul A sehingga sebati.
2) Campur (B) dan uli sekejap menghasilkan doh
3) Tambah (C) kedalam doh dan terus menguli untuk
Menghasilkan doh yang lembut dan kenyal
4) Tutup doh dgn plastic.Biarkan selama 50-60 minit
5) Atau berganda saiznya.
6) Guna jari untuk menekan kedalam doh. Ia patut
Menunjukkan tanda jari yang jelas tetapi doh
Tidak patut menurun.Ini menandakan ia siap untuk
Membuat roti atau ban.

(Untuk yang uli pakai Bread machine inilah caranya: Masukkan bahan (B) dan (C)
Kemudian masukkan bahan (A). Lepas tu setkan menu pada no:13. Basic Dough (1 jam 35 minit) Tekan mneu select tu …biarkan sehingga doh siap sampai menaik .) Note lain machine lain nombor settingnya.

Doh yang dah siap bolehlah di bulat-bulatkan seberat 60gm sebiji atau ikut suka kemudian isikan apa-apa inti yang disukai. (Kacang merah, kelapa, coklat dan sebagainya)

Kemudian bakar dalam oven pada 190’c selama lebih kurang 15 minit…atau hingga npk masak.








Quote:


Jom buat roti.

ROTI PANDAN KISMIS
(A)
300gm Tepung Roti
45 gm Gula
½ sudu the Garam
½ sudu besar tepung susu
2 sudu teh yis segera (kita guna Mauripan)
½ susu besar tepung susu
(B)
1 biji telur saiz kecil
105 ml Air
60ml santan
½ susu besar jus pandan
Titisan pewarna hijau
(C)
20 gm Mentega/shortening(kita guna marjerin)
(D
130gm kismis( kitaletak mixed fruit)

Berhias atas: Crumble atau apa-apa pun boleh..

Caranya:
1) Gaulkan bahan A hingga sebati.
2) Tambah B dan uli sehingga menjadi doh.
3) Campur C dan terus mengguli sehingga doh menjadi lembut
4) Tambah D adun hingga sebati.Biar menapai selama 50-60 minit.
5) Kemudian bahagikan doh menjadi 15g dan bentukkan menjadi bebola.
Masukkan setengah daripada bebola2 doh kedalam tin acuan yang telah
Bergris (saiz: P20cm x L 10cm x Tinggi 8.5cm)Kemudian letak baki bebola doh2
yang ada keatasnya. Bakar 2 buku roti. (susun 2 row)
6) Biarkan ia naik selama 45 minit dan sapu dengan telur.Tabur Crumble atasnya.
7) Bakar pada shu 175’C selama 25-30 minit.

(Bread Maker: masukkan semua bahan cecair (B) dan basah (C) diikuti bahan
Kering (A)…kemudian tekan menu basic Dough (1 jam 35 minit). Keluarkan
Adunan dan ikut step dari no. (5) hingga (.

Note:Bubuh buah kismis nie lepas bunyi beep kejap iaitu selepas doh
Diuli lepas 25 minit gitu.






Quote:


ROTI PONDOK INGGERIS
(Dari Alex Goh Baking)
(A)
400 g Tepung roti
100 g Tepung gandum
45 g Gula
10 g Garam
20 g Tepung susu
3 ½ sudu the Yis segera (kita guna Mauripan 1 paket tu – 11 gm)

(B)
1 biji Telur
260 ml Air

(C)
Mentega
Gula

Berhias atas.

Mentega dan gula

Caranya:

1. Adun A sehingga sebati. Tambah B dan uli sehingga menjadi doh
2. Tambah C dan uli doh menjadi lembut dan kenyal
3. Biarkan ia menapai selama 60 minit
4. Bahagiakan doh menjadi 2 bahagian dan bentukkan menjadi bebola
5. Biarkan ia selama 10 minit.Ratakan dan gulung seperti cara membuat
kek Swiss Roll tu.
6 Gris 2 acuan roti bantal(20 x 11cm x T 11 cm).Letak setiap gulung
Kedalam tin/Loyang.Biarkan ia naik selama 45 minit atau berganda
Saiznya.
7 Guna pisau tajam,letak sekali dibahagian permukaan roti. Sapu sedikit
Mentega dan tabur gula keatasnya.
8 Bakar pada suhu 180’c selama 30 minit. Keluarkan daripada acuan.
Biar sejuk potong dan hidangkan.

(Bread Machine: bubuh adunan cecair dahulu seperti (b) diikuti (c) lepas tu terus
Masukkan bahan kering (A) . Tekan menu setting basic doh (1 jam 35 minit)

Lepas tu: keluarkan doh dan terus ikut step no. 4-6.)

Note: Kita gunakan Loyang 4 segi 8 x 8 inci tu je dan letakkan 2 doh (2 row) dalam satu loyang.






Quote:


ROTI BUAH-BUAHAN CAMPURAN
(A)
320gm Tepung Roti
25 gm Gula
¾ sudu the Garam
½ sudu besar tepung susu
1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu teh yis. (kita guna Mauripan)
(B)
1 biji telur
145 ml Air sejuk
(C)
25 gm Mentega
(D)
80gm Buah-buahan campuran(kismis saja pun boleh rasanya)

Caranya:
1) Gaulkan bahan A hingga sebati.Tambah B dan uli sehingga
menjadi doh.
2) Campur C dan terus mengguli sehingga doh menjadi lembut
dan kenyal.
3) Tambah D dan gaul rata-rata.
4) Biar adunan naik selama 45 minit.
5) Bulatkan doh .
6) Biarkan ia selama 10 minit
7) Masukkan kedalam Loyang atau acuan.
Biarkan lagi selama 45 minit atau berganda saiznya.
9) Bakar pada suhu 180’c selama 20-25 minit

(BREAD MAKER: Senang je caranya dalam container khas tu bubuh bahan
yang basah dulu B dan C kemudian bahan kering A kemudian tekankan kat
setting basic Normal,warna;light or dark dan berat 1.0 -2.0. Biarkan aje hingga
siap dimasak ada bunyi beep gitu. (operation: 3 jam 45 minit rasanya)
(tinggal aje tak yah risau boleh buat macam2 kerja bila bunyi beep je bukak
Roti dah masak..keluarkan bila agak sejuk bolehlah potong atau terus makan.






Quote:



BUN COKLAT

Bahan A
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
20 gm serbuk koko
100 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B
250 ml air
80 gm majerin

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Masukkan bahan B dalam mangkuk roti Bread Machine.
3. Masukkan pula bahan A dan setkan BM pada Dough saja.
4. Bila doh telah siap dn naik sekali ganda tekan supaya angin keluar.
5. Bahagikan doh pada 20 gm setiap satu. [Jika suka letakkan kismis dalam doh]
6. Bulatkan doh dan susun dalam loyang. Biarkan naik sekali ganda.
7. Sapukan kuning telur dan bakarkan dalam oven yg telah dipanaskan 200'C selama 25 minit.
8. Bila telah masak keluarkan dan sapukan majerin untuk mengilatkan roti.


Setakat ini untuk enty kali ini....jumpa lagi..."SELAMAT MENJALANI IBADAT PUASA"








Friday, 21-Aug-2009 02:03 Email | Share | | Bookmark
CUP CAKES & MUFFIN

Siap pack
 
Cup cakes
View all 6 photos...


Ini dia lagi entry terbekalai yang baru dapat diuploadkan.......



Hari tu 30.7.2009 ada terima tempahan buat muffin dan cup cakes. Chocolate Chips muffin - 50 biji dan cup cakes - 100 biji. (Vanila,mint chocolate & chocolate ) . Semuanya kita buat dan decor dalam masa satu hari. Dari bancuh dan bakar, decor dan pack sekali.Al kesahnya kita tak tidur hingga subuh baru siap. Silap sendiri lambat mula pukul 12.30 tengah hari gitu..lagi pun masa tu sibuk sikit..pasal esuknya Izzati nak balik...jadi buat lebih sikit untuk Izzati tapau sekali bila balik SP tu.









Ini pulak lepas decor..itu pun dah pack baru ingat nak ambil gambar...









Ini dia Muffin Chocolate chips.








CERITAKU

Melawat abang sakit.

Abangku Zali dimasukkan hospital dah 2 hari sebelum tu, masa kita pergi nak melawat dia hari Jumaat pagi..baru je lepas keluar bilik pembedahan..salah satu jari kakinya kena potong pasal dah rosak..bukan apa abangku ini dia sakit kencing manis tapi tak berapa nak pantang..makan nak sedap dan ikut rasa....kakak iparku kata dia degil sikit dan sekarang nie dah tahap serius.....doktor kata kesian luka dikakinya dah teruk..itupun tak pasti...ia akan melarat kembali atau tidak.....kesian abangku ini....



Kak Ana minta tolong ambilkan cucunya Mirul dari Tadika Smart Reader..dia ada hal sikit. Bawak balik kat rumah ..lepas tu Lin(ibunya) dan Hairul pula tak kerja datang ambil . Biasanya kalau Kak Ana atau Hairul ada hal...Mirul nie akan di jemput dari sekolah dan bawak duduk rumahku. Seronok tengok keletah dan cara dia bercakap....
Kena speaking omputihlah klu dgn dia....dah tu bijak...dari umur 4 tahun dah boleh baca buku dekarang dah 6 tahun...lagilah .....



Oh ya ini dia donut..buah tangan dari Lin...hari tu..



Setakat inilah dulu entry kali ini dan sambung lagi.....kesah kenduri rumah Kak Ana pulak......salam buat dan.....diucapkan........
















Tuesday, 18-Aug-2009 01:56 Email | Share | | Bookmark
TAT EPAL CRUMBLE, PULUT DURIAN & PUDING PELANGI.

Tat Epal Crumble
Pulut Durian
Puding Pelangi 2
View all 4 photos...


Lamanya tak dapat update entry nie..bukan apa...Computer meragam. bukak je tak sampai 5 minit padam..buat lagi padam....rupa-rupanya power supply kena ganti baru .kipas tak berfungsi....mouse stuck..macam-macamlah.......kita pun tak tahu sangat pasal baiki computer nie...ini anak buah kita Azree yang cakap....dan dialah yang tolong repair dan kita belikan aje apa yang dah rosak tu.......Terima kasih banyak buat Azree dan Siti juga walaupun kini duduk jauh kat Putrajaya..tapi kerana Achik Yatie nie...sanggup datang dan repairkan Computer nie hari tu. Rupanya Computer nie berjankit juga penyakit HINI yang sedang melanda dunia nie..tapi Allhamdullilah.....
....sekarang dah OK..tu yg free sikit hari ini bolehlah update.....sebenarnya banyak betul yang dah tertinggal nie. Tapi takpa bila free je kita akan updatekan apa yang patut....maklumlah ini ibarat album keluarga juga untuk kenangan.....

Untuk permulaan silalah jamu mata dengan beberapa masakan yang kita buat .. ..tak ingat bila....tapi barulah dalam bulan ini rasanya.......

Tat Epal Crumble - pernah menonton TV9(nasi lemak kopi "O") masa tu chef Anuar masakkan kuih Tat ini pengacara kata sedap....dan ramai lagi kata sedap...kemudian chef Anuar kata sapa nak resepi belilah buku masakannya..kebetulan kita memang ada
buku resepi nie tetapi selalu perapkan aje. So masa angin tengah rajin kita pun buatlah dan inilah hasilnya....





Quote:


Tart Epal Crumble

Bahan-Bahan
.160gm mentega
. 80gm gula castor
.Sedikit esen vanila
.sedikit garam
.1/2 biji telur (gred B)
.250gm tepung gandum

Cara membuatnya.
1- Pukul mentega bersam gula castor,esen vanila dan garam sampai lembut(pukul sekejap sahaja)
2-Masukkan telur dan kacau rata.
3-Akhir sekali masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh.
4-Canai dan tekan doh pada acuan tat,
- Ketepikan dulu.

Bahan inti Kastard
.100gm kastard segera
.200 gm air

caranya:
Campur kastard bersama air dan kacau hingga sebati.

Bahan inti Epal
.2-3 biji epal hijau
.2 camca besar gula perang (kita pakai gula merah je)
.1/2 camca teh serbuk kayu manis
.2 camca besar kismis (kita ada mix fruits je)

Caranya:
1.Kupas epal dan potong dadu kecil-kecil.
2.Gaul epal bersama gula perang,serbuk kayu manis dan kismis.

Bahan Crumble Topping
.100 gm mentega
.200 gm tepung gandum
.100 gm gula kastor
.sedikit garam
.sedikit esen lemon.

Caranya:
1.Cairkan mentega dan masukkan tepung,gula castor,garam dan esen lemon,
2.Gaul dan ramas dngan tangan shingga berketul-ketul.

Penyudahnya:

1. masukkan initi kastard didalam pastri tat
2 bubuhkan initi epal diatasnya
3.Akhir sekali tabur Crumble topping diatasnya.
4.Bakar tat sehingga masak pada suhu 180'c selama 20- 25 minit


Ini pula Pulut durian atau Serawa durian....maklumlah musim durian kalau tak buat nie memang tak sahkan.



Quote:



Semua orang tahu buat pulut durian nikan...

Bahannya:

Pulut yang dikukus.

Kuahnya:

Santan secukupnya
Gula campur dengan gula merah
daun pandan
Isi durian ikut suka.
Sedikit garam.

Cara buat kuahnya:

Didihkan santan , masukkan daun pandan kemudian masukkan gula dan gula merah .kacau sehingga mendidih dan biarkan agak pekat sikit baru masukkan buah durian dan sedikit garam.

(Note kalau tercair dan suka pekat bolehlah masukkan satu sudu besar tepung beras yang dikacau dgn sedikit air dahulu ,,kemudian masukkan dalam kuah dan kacau rata hingga mendidih lagi dah tutup api)


Ini pula Puding Pelangi



Quote:

Puding Pelangi

Bahan2nya
2 bungkus serbuk agar2 (sebungkus = 13g)
1350 ml air
450 gm gula pasir
130 gm mentega
8 biji telur bersaiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepong custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna (Kita guna biru , merah dan warna asal puding (dah kuning pun) )

Caranya
1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.
2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker....kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.
3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih....kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.
4. Bahagikan adunan ke dalam 4 buah mangkuk...bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata....adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan hijau dan merah dan 1 mangkuk warna puding asal(tak dicampur sebarang warna)
5. Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung pun boleh.
Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras...tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.
6. Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya . Biarkan ia sejuk dan keras barulah dipotong.


Oh ya Izzati ada balik pada 25.07.2009 lepas (Cuti awal kerana HINI) dan dah pulang semula ke Sg.Petani pada 1.08.2009.





Ini pula masa ada hari apa macam pesta atau hari kanteen gitu kat sekolah agama Zakwan .



Ini pula telatah Amirul dan Alia adiknya semasa dirumahku........layan..





Oklah setakat ini dulu untuk entry kali ini...sambung lagi dilain entry...bye
slam buat semua yg sudi singgah sini.








Friday, 24-Jul-2009 18:20 Email | Share | | Bookmark
HAPPY BIRTHDAY TO YOU ZAKWAN

 
 
 
View all 6 photos...




Kali ini layan ...gambar waktu meraikan harijadi anak bongsu dan juga satu-satunya anak lelaki tunggal ku ini.

Ini Kek yang dibuat sendiri olehku ....masa buat kek ini coklatnya tak cukup nak buat topping..nak keluar lagi beli ...malas so tampallah yg tepi tu dgn biskut orea ..guna whipping cream je untuk tengahnya...hias ajelah dgn apa yang ada...janji "Transformer"
tu ada.....



Dah 11 tahun umur anakku ini...



Tanpa kakaknya Izzati.....








Zakwan memang suka makan ayam KFC.........





Inilah rupa keknya lepas kena potong.....




Inilah pulak gambar-gambar lama Zakwan masa kecik dulu yg sempat discan.
Mengimbas kembali...zaman baby dan kanak-kanaknya.....sekarang anakku nie
dah gelap macam.......he he..he..





Sekian dulu untuk entry kali ini...salam buat semua yang singgah sini....





Sunday, 19-Jul-2009 15:41 Email | Share | | Bookmark
KUIH APOM & ROTI JALA....

Kuih Apom
Making of Apom
Roti Jala
View all 4 photos...




Kuih Apom nie...memang kita suka makan. Kuih nie biasanya kat kedai India atau mamak je ada jual. So bila buat sendiri lebih yakin untuk dimakan.... Untuk pengetahuan kuih nie dah banyak kali kita buat pakai resepi nie..alhamdullilah menjadi. Tetapi hairan juga ada member kita kata dia orang buat tak jadi.....

So pendapat kita ialah bila buat kuih nie..kenalah pandai agak2..kalau nampak pekat
tambahlah air atau santan lagi...kadang kata measurement dah betul tapi mungkin tak kena sukatnya tu...so pandai-pandailah adjust...kalau dah pekat jadinya tak nampak macam batter tu ...taulah apa nak buat......

KUIH APOM.





Quote:
KUIH APOM

300gm Tepung beras.
250-300ml santan
3/4 sudu kecil ragi segera (kita pakai mauripan)
3/4 sudu kecil garam
60gm castor sugar
2 sudu besar nasi (diblender dulu)

Caranya:

Campurkan tepung beras,ragi, gula,nasi yg dah diblender tu dalam mangkuk. Kemudian
tuangkan santan dan kacau rata. Tutup adunan dengan kain. Perap adunan untuk 45-60 minit atau lebih pun takpa..janji adunan ini akan mengembang macam adunan apam tu.

Kemudian panaskan kuali bulat kecil yg lengkung agak dalam tu. Sapukan minyak rata-rata atas kuali tu dgn cebisan kain .Tuangkan sesenduk besar adunan dalam kuali. Lenggang kuali untuk bulatkan (tengahnya adunan bulat tebal , tepinya nipis) Tutup kuali dan biarkan 2-3 minit atau sehingga tepinya garing dan tengah masak. Kemudian angkat kuih nie.....lihat gambar tu. Buat begitu hingga adunan habis.

Boleh dimakan begitu saja atau cicah dengan kuah kari atau sambal....
(kat kedai dia orang beri kuah santan )






Jom masak roti jala...biasanya kalau masih ada balance kari ayam kita buatlah roti jala......untuk breakfast atau minum petang pun boleh.......Jala kita taklah halus dan cantik..biasa-biasa aje..janji ada rupa roti jala....pakai sarang plastik kuning yg biasa dijual tu.......

ROTI JALA








Quote:
ROTI JALA

4 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pewarna kuning
Air secukupnya.

Caranya:

1)Satukan semua bahan dalam mangkuk dan bancuhkan dengan air hingga sebati.Tapiskan.
2) Panaskan kuali leper yg telah disapu minyak masak.Kemudian jalakanlah adunan
tadi diatasnya hingga masak. Angkat dan letak dalam piring..kemudian gulung macam
dalam gambar kita tu...(yang garing sebelah dalam) .Buat begitu sehingga adunan habis. Siap boleh makan dengan apa-apa aje..kari boleh..sambal boleh..kuah durian klu ada lagi best.....


Sampai sini dahulu..hingga berjumpa dientry yg lain.....








[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net